Skip to main content
Stress

Stress

Stress zorgt ervoor dat het ons lichaam in staat van paraatheid brengt. Daardoor kunnen wij presteren. Ik hoor je denken dus stress heeft een functie? Ja, ons lichaam heeft stress nodig om te kunnen functioneren. Na stress heeft ons lichaam en ons brein ruimte en tijd nodig om te herstellen. Ruimte en tijd nemen dat is de sleutel naar een weer optimaal functionerend stressmechanisme.

Maak nu vrijblijvend een afspraak om jouw stress systeem weer optimaal te laten functioneren.

Wanneer wordt stress ongezond?

Op het moment dat we na een stressvolle periode de tijd nemen om weer te hertstellen. Waardoor de fysiologische processen in ons lijf weer tot rust komen. Maar daar schuilt nu net het probleem. Het lijkt erop dat we voortdurend in de alerte modus staan. Er moet veel, we moeten overal bij zijn en de tijd om te herstellen die ontbreekt of die gunnen we onszelf niet. Het lichaam gaat dan signalen geven dat het zich niet goed voelt. Wil je onderzoeken welke signalen jouw lijf geeft bij teveel stress. Download hier het formulier en vul deze in. Ik ben benieuwd in welke mate ze bij je aanwezig zijn.

Hoe werkt zo’n stress reactie in je lijf ?

Op het moment dat er gevaar dreigt, of actie vereist is dan versnelt je hartslag, je lijf maakt adrenaline aan, je hele lichaam wordt alert om in actie te komen. Het sympatische (actieve) zenuwstelsel gaat aan. Lichaamsfuncties die even minder nodig zijn zoals spijsvertering verminderen juist die maken onderdeel uit van het parasympatisch (in rust) zenuwstelsel in actie komen. Ook het hormoonstelsel wordt beïnvloed.

Het sympathische zenuwstelsel wordt actief als er (levens)gevaar dreigt en we schrikken. Het zorgt ervoor dat het lichaam in paraatheid komt en kan vechten of vluchten. Ik noem dit even het aan staan van het lichaam en geest.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat de hartslag weer lager wordt, spijsvertering de ruimte krijgt. Dit noem ik het uit staan van lichaam en geest. Het klopt niet helemaal dat het lijf uit staat want het lichaam is juist heel hard aan het werk om alle afvalstoffen af te voeren en bijvoorbeeld de spijsvertering is actief. Maar in deze fase is het nodig dat we in rust zijn om het lijf te laten werken aan herstel.

Oorzaken van Stress

Wat de één stress noemt kan voor de ander helemaal geen stress zijn. Ik geef je een voorbeeld. Er zijn mensen die een deadline nodig hebben om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan omdat ze anders het maar voor zich uit blijven schuiven. Toch zijn er wel een aantal stress oorzaken te noemen die vaak voorkomen en die ik ook in mijn praktijk veelvuldig zie. 

  • Langdurige hoge werkdruk
  • Baan verliezen
  • Diagnose en behandeling van een ernstige ziekte bijvoorbeeld kanker.
  • Mantelzorger zijn
  • Overlijden van een familielid.
  • Geboorte van een kind
  • Verhuizing
  • Echtscheiding

Stress in het dagelijks leven

Mijn ervaring is dat in de huidige maatschappij waarin er veel gevraagd wordt in werk, sociaal vlak, het bijhouden van social media dat je toch niks mag missen. Heeft tot gevolgd dat we in mijn ogen 80% en misschien wel 90% “aan” staan en dat het “uit” staan nog maar 10 tot 20 % is. Ik daag je uit om eens een week bij te houden hoeveel tijd je helemaal niet in actie bent, dus ook niet tv kijkt, op je mobiel zit. Durf jij de uitdaging aan? Lees ook mijn blog De wijze les van mijn mobiele telefoon

Wat ook volgens mij veel stress geeft in het dagelijks leven is dat alles leuk moet zijn. In mijn ogen is dat niet realistisch want er zijn nu eenmaal vervelende dingen in het leven. Ik ben van mening als je die ook kunt voelen en ervaren dat dat juist jouw een rijker mens maakt. 

Nieuwsgierig geworden wat mijn praktijk voor je kan betekenen ? Zet nu je eerste stap en maak een afspraak.