Skip to main content
Burn out

Burn out

Opgebrand zijn, futloos, geen energie hebben zijn kenmerken van een Burn out. Je spanningsmechanisme heeft het lang volgehouden maar nu is het op. Mentaal en fysiek ben je moe. Voor je gevoel heb je de marathon gelopen. Het je weer energiek voelen is je grootste verlangen. Je lijf en geest tijd en ruimte gunnen om zich weer te herstellen. Maar hoe ga je je Burn Out aanpakken vraag je je af.

Hoe ontstaat een Burn out ?

Stress speelt een rol bij het ontstaan van een burn-out. Stress an sich hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Een stressreactie is een hulpmiddel van de natuur dat de mens in staat stelt adequaat te reageren als er gevaar of nood dreigt of als we een prestaties neer hebben te zetten. Lees hierover ook bij “STRESS”

Bij een burn out heb je langdurig onder stress gestaan. Je lichaam en geest hebben niet de mogelijkheid gehad om te herstellen van de stress. Als je dat maar lang genoeg duurt raakt je fysiek en mentaal uitgeput. Burn out ontstaat ook vaak bij mensen die graag ergens de schouders onder zetten en er echt tegenaan willen gaan. Deze mensen doen graag een stapje extra. Willen niet zeuren dat ze moe zijn. Misschien zijn er vage signalen geweest van bijvoorbeeld slecht slapen, meer hoofdpijn dan anders. De insteek van altijd maar doorgaan is wat jij goed kent. Tot je lijf en lichaam er de stekker uittrekt. Uitgeblust en opgebrand zit je op de bank. 

Symptomen van burn out

Ik schreef over de signalen die je lichaam en geest geven die kunnen aangeven dat je mogelijk op weg bent naar een burn out. Wat zijn die signalen dan zul je je afvragen. Hierbij een overzicht van een aantal symptomen die vaak voorkomen bij een burn out:
  • de zin om iets te doen is laag
  • piekeren
  • slecht slapen
  • concentratieproblemen
  • snel geïrriteerd
  • opgejaagd zijn/voelen
  • besluiteloosheid
  • onverschillig
  • overgevoelig
  • energie is op

Burn out test

Naar aanleiding van de bovenstaande symptomen heb ik een test gemaakt. Deze test van de symptomen van een burn out kun je hieronder downloaden. 

Burn out behandeling

In de behandeling van burn out ga je ervaren, voelen welke signalen jouw lichaam geeft en wat dat betekent voor je. Vervolgens ga je leren naar deze signalen te luisteren en te integreren in je leven. Er naar te kunnen handelen kan betekenen dat je andere keuzes gaat maken. Voor de behandeling van burn out maak  ik gebruik van haptonomie, haptotherapie, systemisch werk en voetreflex.

Nieuwsgierig geworden wat mijn praktijk voor je kan betekenen ? Zet nu je eerste stap en maak een afspraak.