Haptonomie
Haptonomie gaat over het in verbinding zijn met jezelf en de ander. Verbinding voelen en ervaren met jezelf en de mensen om je heen. Voelend en tastend dat is ook wat “hapto” in het grieks betekent. In onze huidige maatschappij wordt er veel van ons gevraagd op rationeel niveau. Het intellectueel ontwikkelen wordt gezien als het belangrijkste. Maar wij worden geboren als voelers. Al tastend en voelend maken wij contact met de wereld om ons heen. De huid ons tast orgaan is het grootste zintuig dat we bezitten. Het wordt tijd dat we hiervan weer meer gebruik gaan maken.
Haptonomie in het dagelijks leven
Een klein kind ontdekt de wereld door te voelen. In de warme moederschoot krijgt de baby zijn voeding. Die voeding bestaat niet alleen uit de (moeder) melk. Maar ook de liefdevolle aandacht en het reageren op de signalen die de baby laat zien. Vervolgens begint de baby met zijn handjes te pakken naar dingen en stopt dingen in de mond. Het eerste contact dat een baby met zijn ouders en de wereld heeft is voelend! De baby kan niet vertellen wat hij nodig heeft maar toch “weten” de meeste ouders wat er aan de hand is. Zij geven hun kind wat nodig is. Dit heet in de haptonomie affectief contact.
Er wordt geknuffeld met kinderen. Kinderen worden getroost als ze gevallen zijn. Ook worden kinderen gedragen of mogen ze lekker op schoot kruipen. Vervolgens gaan we als kind de wereld ontdekken. Als we pijn hebben, angst voelen of verdrietig zijn als kind kunnen we als het goed is troost of hulp vinden bij onze ouders, of andere dierbaren. Hier groei je van en bouw je zelfvertrouwen op in je lichaam, want je weet dat je er mag zijn zoals je bent. Er is altijd iemand waar je op kunt terug vallen. Zo krijg je ook steeds meer vertrouwen in jezelf en leer je met je eigen gevoelens en verlangens omgaan.
Met deze basis van vertrouwen in onszelf maken we ons ook weer los van onze ouders en gaan ons eigen pad ontdekken. We maken nieuwe vrienden en ontwikkelen ons tot een spontaan en open mens die met plezier in het leven staat. Ook kunnen we door de basis die we opgebouwd hebben omgaan met tegenslagen. Want we kunnen altijd op onszelf en andere dierbaren terugvallen.
Haptonomie en haptotherapie wat is het verschil
Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Door middel van ervaringsgerichte oefeningen, aanraking en gesprek kom je weer in verbinding met jezelf en ook met de ander.
Aanraking is de meest directe vorm van communicatie. Je ontmoet de ander en geeft elkaar een hand. Als je de hand van de ander voelt kan deze stevig of slap zijn, warm of koud zijn misschien voel je nog wel meer dan alleen de hand van de ander. Voel je ook je eigen hand en jezelf nog in deze handdruk. Zonder woorden maken we kennis met elkaar, ontmoet je de ander puur en alleen met je hand schudden. Daarnaast kan je ook geraakt worden in woorden en gebaren.
Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. In de haptotherapie maken we gebruik van ervaringsgerichte oefeningen en aanraking om je aan den lijve te laten ervaren wat de ontmoeting met de ander met je doet. In de eerste paar sessies ga je ontdekken wat je patronen zijn die je gebracht hebben waar je nu staat. Dit doen we in de vorm van gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en de aanraking. In de wisselwerking met de ander en de reactie van de ander en jezelf komen we er achter hoe we zelf in het leven staan. Vervolgens gaan we aan de slag met hoe dan anders. Wat heb ik nodig, welke patronen zijn nu niet meer nodig.
Wanneer Haptotherapie
Soms bekruipt je misschien het gevoel dat je moeite hebt om je staande te houden, bijvoorbeeld in je werk. Je wordt als het ware overspoeld door een golf van allerlei gevoelens die je niet fijn vindt. Hoe harder je probeert om die gevoelens weg te drukken, des te meer komen ze naar boven toe. Het lukt je maar nauwelijks om je hoofd boven water te houden. De vaste grond onder je voeten, die je toch altijd had, lijkt weg te zijn. Op dat moment kan haptotherapie een middel zijn om de vaste grond onder de voeten weer te voelen en bijvoorbeeld weer met plezier naar je werk te gaan. Meer weten wanneer hapototherapie geschikt kan zijn ? Lees verder bij de onderstaande onderwerpen.
Haptonomie geschikt voor mij ? Herken jij je in één van deze uitspraken ?
-
Ik word geleefd door een overvolle agenda.
-
Ik voel me onzeker
-
Ik moet heel veel van mezelf
-
Ik heb nergens meer plezier in
-
Ik heb moeite met keuzes maken
-
Ik wil graag een relatie, maar elke keer na een paar maanden loopt het mis.
-
Mijn kinderen gaan de deur uit en hoe moet ik nu verder.
-
Ik ben moe, er is geen medische oorzaak gevonden.
-
Ik voel me uitgeblust.
-
In relatie met andere voel ik me altijd de mindere.
-
Ik weet het allemaal wel te vertellen maar mijn gevoel wil niet mee.
Kortom je zit niet lekker in je vel. Dan is haptonomie en haptotherapie mogelijk iets voor jou!
Ervaringen van cliënten met haptotherapie
Door voelen minder angst ervaren
“Mijn ervaringen over ons pad wat we samen bewandeld hebben.
Toen ik met mijn angstklachten bij Marlène kwam, had ik geen idee wat haptonomie voor mij kon betekenen. Mijn angstklachten waren zo erg dat ik alles wilde aanpakken.
Door simpele oefeningen en fijne gesprekken kwam ik er steeds meer achter dat mijn gedachten zorgden voor mijn klachten. Door oefeningen ging ik meer in mijn gevoel zitten en namen mijn klachten af. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en me weer op het juiste pad gezet.
Bedankt Marlène voor al jouw advies en begeleiding.
Groeten,
Nicole “
Van drukte door te denken naar rust door te voelen
“Honderdduizend gedachten door elkaar, heel de wereld willen begrijpen en daarbij het liefste aan een ander denken. Juist, zo kwam ik binnen bij Marlène: op zoek naar verbinding tussen hart en hoofd, meer rust en zelfliefde.
Ik ben een onwijs spannend, maar vooral prachtig proces ingegaan. Ik was onbekend met haptonomie en kan nog steeds niet goed beschrijven wat het precies inhoudt.
Marlène gaf me op de juiste wijze mooie, confronterende en waardevolle inzichten en liet me daarbij volledig in mijn waarde.
Ik heb geleerd dat ik situaties, gevoelens en gedachten herken, erken en weet wat ik ermee kan doen. Daarbij heb ik véél meer rust in mijn hoofd en kan ik mijn gedachten op de achtergrond zetten.
De verbinding tussen hart en hoofd is terug, daar ben ik Marlène onwijs dankbaar voor. “
Haptonomie bij burn-out
“Marlène heeft mij geholpen om uit mijn burn-out te komen.
Zij heeft me geleerd de signalen die mijn lichaam geeft eerder te herkennen en vervolgens direct te handelen.
Middels gesprekken en diverse oefeningen hebben we stap voor stap dit proces doorlopen.
De directe link tussen de oefeningen en de praktijk heeft ervoor gezorgd dat de behandeling echt baat heeft gehad.
Ik ben zeer tevreden over Marlène en zou haar zeker aanraden.“
Door haptonomie heb ik geleerd wat goed voor mij is
“Haptonomie zou mij misschien kunnen helpen met mijn klachten die ik had. Zonder te weten wat me te wachten stond stapte ik in deze therapie. Dat het me zoveel zou leren over wie ik ben en wat goed voor mij zou kunnen zijn had ik niet verwacht. Heb het als erg prettig ervaren de manier waarop deze behandeling wordt gegeven, rustig en met veel kennis en aandacht.“
Ik voel mij krachtiger door haptonomie
“De sessies met Marlène hebben me meer balans en eigenwaarde gebracht. Marlène past zich goed aan aan mijn tempo en stelt treffende verdiepende vragen. Ze houdt me op verschillende manieren een spiegel voor, zonder oordeel. Door niet alleen over een thema te praten, maar er in de praktijkruimte actief mee aan de slag te gaan ontstaat meer inzicht en ruimte om zaken letterlijk een plek geven. Ik heb gemerkt dat dit helpt om het verkregen inzicht beter te doorvoelen, alsof de oefenvorm wordt opgeslagen in je lijf. Waar ik gewend was veel dingen vooral rationeel te benaderen heeft Marlène ervoor gezorgd dat er nu meer balans is tussen mijn hoofd en mijn gevoel. Hierdoor heb ik mezelf beter leren kennen en voel ik me krachtiger.”
Van denken naar voelen met haptonomie
“Voor iemand zoals ik, die graag alles wil begrijpen, liever wel de controle behoudt dan niet en veel ‘in haar hoofd zit’, is een traject met Marlène een verwonderlijke ervaring. Zonder dat ik kan uitleggen hoe het werkt, hebben de sessies met Marlène mij enorm geholpen. Ieder gesprek of oefening heeft mij mooie, waardevolle en verrassende inzichten opgeleverd. Ik heb leren voelen, accepteren, laten zijn en meer vanzelf te houden. Ik heb geleerd hoe mooi ik al ben. Ik ben nu blij en tevreden met wie ik ben, hoe ik mijn leven inricht en gewoon gelukkiger. Marlène, ontzettend bedankt voor jouw begeleiding!”
Een haptonoom ?
“Een haptonoom? Ik heb het op moeten zoeken. Maar toch een eerste afspraak gemaakt. Een totaal nieuwe wereld voor mij. Ik kwam binnen compleet in zak en as en had hulp nodig. Alleen kreeg ik het niet op een rijtje. Inmiddels meerderde afspraken gehad en net de ‘ laatste ‘afgerond.
Ik zal kort proberen te omschrijven wat het met mij gedaan heeft. Het heeft mij geleerd om bewust alles te doen en niet zoals ik leefde, zittend op een sneltrein en er niet af kunnen. Nu zit ik in de stoptrein en ben bewust van de tussen stations. Daarbij kan ik weer bij mijn gevoelens die ik ook in de sneltrein had gestopt. Ik ervaar alles dus weer bewust en met gevoel! Dit komt niet van het ene op het andere moment. Ik kan ook nu nog stappen maken. Maar na mijn laatste afspraak kan ik wel zeggen dat ik trots op mezelf ben!
Dankjewel!
Groetjes Caroline”
Haptotherapie heeft mij laten ervaren dat ik onbewust spanning opbouw
“De ene haptotherapeut is de andere niet. Een jaar of tien geleden was ik al eens bij een haptotherapeut geweest. Ik herinner me dat mijn ervaringen uit die tijd helaas niet onverdeeld positief waren. In de zoektocht naar mijzelf belandde ik dit jaar op een van de stoelen in Marlènes praktijkruimte. Tijdens een aantal gesprekken liet Marlène me onder meer telkens ervaren hoe je onbewust spanning opbouwt in je lichaam. Ik kon volledig mezelf zijn bij Marlène en alles met haar bespreken. Daar ben ik haar dankbaar voor. De bezoekjes hebben dan ook een positieve bijdrage geleverd aan mijn zoektocht. En de ene haptotherapeut is dus inderdaad de andere niet.
Groeten,
Gerben”
Weer lekker in mijn vel door haptonomie
“Mij werd haptonomie geadviseerd toen ik merkte dat ik al voor langere tijd niet lekker in mijn vel zat. Ik voelde mij niet happy in mijn werk, maar ook in mijn sociale relaties was ik niet blij met de gang van zaken. Omdat dit al enige tijd voortduurde vond ik dat ik er wat mee moest gaan doen, maar wat dan… Marlène heeft mij beter naar mezelf leren luisteren. Voorheen wist ik niet wat ik wilde, maar bleek ik vooral niet genoeg stil te staan bij wat ik voelde in bepaalde situaties. Door me met eenvoudige voorbeelden te laten zien wat mijn automatische reactie was in verschillende situaties en me bewust te maken van hoe ik lichamelijk en emotioneel reageerde, kon ik veel beter bij mezelf blijven en keuzes maken op basis van gevoel. Door te luisteren naar mezelf bleken keuzes makkelijker/duidelijker. Er was ruimte voor mijn verhaal, maar ik werd vooral ook uitgedaagd te leren, meer bewust te worden en niet te snel te oordelen. Ik heb de begeleiding van Marlène hierin als zeer prettig ervaren. Zij kon zich met haar uitleg ontzettend goed aanpassen aan mijn belevingswereld en manier van denken. Ondanks dat er nog genoeg uitdagingen zijn en zullen komen, en ik echt nog wel af en toe mijn dipjes heb, heb ik alle vertrouwen in de toekomst. Ik weet nu beter hoe er mee om te gaan, mijn patronen te herkennen en door terug te gaan naar mijn gevoel weer stappen vooruit te zetten.”
Haptonomie na een ingrijpende gebeurtenis
“Uit balans kwam ik in aanraking met haptonomie, bij Praktijk Channels bij Marlène. Na een lange relatie was ik ineens single, de band met mijn ouders was een beetje uit balans, op mijn werk vond ik het niet leuk meer. Ik sliep slecht, huilde veel, voelde me uitgeput. Ik voelde veel, maar wist niet wat er mee te doen.
Door de coachende vragen en begeleiding van Marlène pelde ik laagje voor laagje af en kwam ik steeds dichter bij mijn gevoel. Want ik voel veel , alleen waren over mijn gevoel dikke lagen zelfbescherming gekomen. Ik leefde in mijn hoofd, continu drukke gedachtens, vermoeiend. Om gek van te worden.
Door de coaching van Marlène, de gesprekken, opdrachten, bewustwording en zelfreflectie kom ik steeds dichter bij mezelf. Ik sta volop in het leven, heb meer energie, ik leer nieuwe mensen kennen en doe dingen die ik voorheen nog nooit heb gedaan.
Mijn lichaam is mijn kompas aan het worden, ik zeg bewust aan het worden, want ik ben groeiende….
Ik las wel eens in tijdschriften dat je eerst vrienden met jezelf moet worden, dat vond ik altijd wel leuk om te lezen. Nu durf ik hardop te zeggen: Ik ben mijn eigen beste vriendin aan het worden!
Tuurlijk ben ik ook nog wel eens uit balans, maar dan neem ik tijd voor mezelf, dan ga ik zitten, en voelen wat mijn lichaam me wil vertellen. En soms vraag ik Marlène dan om coaching, en samen hebben we mij dan snel weer op het mooie pad dat ik aan het bewandelen ben…..
Inmiddels heb ik niet 1, maar 2 leuke nieuwe banen. De band met mijn ouders geeft mij weer positieve energie. Ik trek positieve en energierijke nieuwe mensen aan in mijn leven. Ik onderneem nieuwe activiteiten waar ik veel energie van krijg. En ik heb er een nieuwe vriendin bij, mezelf!”
Haptonomie als je een gevoel van onrust hebt
“Ken je het gevoel van onrust in je lichaam, zeurende pijn op je schouders. Het gevoel dat je de regie aan het kwijt raken bent over je leven en je het gewoonweg even niet meer weet. Je facebook opent en denkt: wat doe ik verkeerd in mijn leven dat het lijkt als of iedereen gelukkig is en ik niet.
Dit bovenstaande stukje ging 2 maanden geleden nog over mij. Aangenaam mijn naam is Laila en ik ben een spontane, sociale, gekke, authentieke vrouw, moeder van 2 kinderen, echtgenote, leuke vriendin, dochter en nog veel meer.
Ik sta met beide benen op de grond en ook al verwacht niemand het, ook ik weet het soms niet meer.
En wat doe ja als je het even niet meer weet? Dan ga je op zoek naar hulp en geloof mij Google is een meester in hulp bieden. Een psycholoog was niet mijn ding, een fysiotherapeut kan de pijn verminderen maar pakt de stress niet aan.
Een massage is van korte duur en een spirituele weg bewandelen leek mij ook niet een oplossing.
Wie kon mij dan helpen? Er bleef niet veel meer over. Ik had een vriendin wel eens horen vertellen over een haptonoom. Ik dacht toen een hapto wie? Daar was mijn grote vriend Google weer en met een aantal tikken kreeg ik een lijst met haptonomen.
Tja, en nu moest ik een keuze maken, ik dacht neem er gewoon eentje. Ik belde op en maakte een afspraak. Ik kwam terecht in Vlijmen een dorpje naast Den Bosch.
Ik belde aan en er deed een leuke spontane vrouw de deur open, hip kapsel en vooral stoer.
In gedachten had ik een andere vrouw voor ogen, wellicht blote voeten ofwel een zweef typ. Ik verwachte wierook en Ibiza muziek. Zo grappig om te zien dat je gedachten al ideeën hebben zonder enige aanknopingspunten.
Ik ging zitten, deed mijn verhaal en in het gesprek was onze connectie begrip en waardering. Ook al had ik een andere voorstelling van wie ik tegenover mij zou aantreffen, dit was meer dan prima. Marlène stelde mij kritische vragen en maakte mij bewust van mijn kracht en energie.
Ik was terecht gekomen in een praktijk waar ik als persoon gehoord werd. De eerste opdracht ging over gedachtes en gevoel. Er ging een wereld voor mij open, ik was nieuwsgierig en verbaasd.
Mijn gedachten bleven mijn gedachte, maar mijn inzichten werden op de proef gesteld.
Ik ging anders naar onderwerpen, gebeurtenissen en mensen kijken. Voor mij werd duidelijk dat iedereen andere basis waarden heeft in het leven. Is dit goed of fout? Het is niet aan mij om er iets van te vinden en de ander mag ook zijn wie hij wil zijn.
Ik ben er in een korte tijd achter gekomen waar mijn passie ligt. Waar ik energie van krijg en vooral blij van word. Hier was 1 sessie voor nodig met een geweldig resultaat!
Als je het mij vraagt is het zeker de moeite waard om een kennismakingsgesprek in te plannen en te kijken waar je hulpvraag ligt. Het leven is te mooi en te kort om stil te blijven staan bij gedachtes die je leven proberen te bepalen.”
Haptotherapie heeft mijn zelfvertrouwen laten groeien
Tijdens de sessies liet Marlène me ervaren hoe je onbewust “spanning opbouwt in je lichaam. Ook gingen we na waarom dit gebeurde en nog belangrijker, hoe ik daar mee om kan gaan. Dit scheelt me heel wat hoofdpijn (migraine), rug,- en schouderklachten en slapenloze nachten.
Mijn zelfvertrouwen is behoorlijk gegroeid in een half jaar tijd. Wat ik ook heel prettig (en belangrijk) vond is dat ik altijd mijn verhaal kwijt kon bij Marlène, en ze me ook een eerlijke spiegel voor hield als dat nodig was. Niet altijd even leuk, maar wel heel leerzaam! Ik ben blij dat Marlène op mijn pad kwam.
Groetjes Saskia”
In de haptotherapie leerde ik mijn grenzen kennen
“Het is al weer even geleden en ik denk hier nog steeds met positieve gevoelens over terug. Ik kwam vanwege vastzittende nek- en schouders waarvoor ik ook behandeld werd door de fysiotherapeut/manuele therapeut. Doordat ik een aantal keren kennis heb mogen maken met haptotherapie, leerde ik weer beter in contact te komen met mezelf.
De eerste keren huilde ik bij de minste aanraking, ik liet mij zonder dit te beseffen door anderen vaak sturen, was me niet bewust van mijn eigen wensen en ging snel over mijn eigen grenzen heen. In enkele bijeenkomsten merkte ik dat ik “blijer” werd van binnen en er minder op me “drukte”. Ik kon ook meer aangeven, luisteren naar mezelf i.p.v. doorgaan en proberen om het anderen naar de zin te maken. In mijn relatie wil ik meer aandacht geven aan het ruimte geven aan de ander. Omdat ik zelf zo gedreven ben, ga ik vaak te snel voor de ander, verwacht ik dit ook van de ander. Belangrijk voor mij: in mijn relatie de ander meer uitnodigen, zeggen wat ik fijn zou vinden, eerder aangeven, i.p.v. verwachten.
Bedankt Marlène en graag tot ziens”
Tarieven en Vergoedingen
Per 1 januari 2025 kost een behandeling € 90,00.
Haptotherapie wordt door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering, maar de hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar en het gekozen pakket. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging NFG.
Wat je moet weten:
- Geen eigen risico: Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan niet van je eigen risico af.
- Eigen bijdrage: Vaak geldt een eigen bijdrage per behandeling.
- Werkgeversvergoeding: Vraag bij je werkgever of HR-afdeling of haptotherapie onderdeel kan zijn van een re-integratietraject of vitaliteitsprogramma.
- Bijzondere ziektekosten: De kosten kunnen soms worden opgevoerd bij je belastingaangifte.
Wil je weten wat jouw verzekering vergoedt? Kijk het na op je verzekeringspolis.
Veelgestelde vragen Haptonomie/Haptotherapie.
Je hebt een klacht. Wat nu?
Ik doe er alles aan om je op een goede en respectvolle manier hulp te bieden. Toch kan het zijn dat je ergens niet tevreden over bent. Het is belangrijk om deze onvrede eerst met mij te bespreken. Misschien is er sprake van een misverstand en komen we er samen uit als je kenbaar maakt waarover je ontevreden bent of wat je anders wil hebben. Wil of kun je de klacht niet met mij persoonlijk bespreken of komen we er samen niet uit? Dan kan je gebruikmaken van een gratis klachtenfunctionaris via mijn beroepsvereniging: www.de-nfg.nl. Deze ondersteunt je bij het formuleren van je klacht of onvrede en bij het onderzoeken van oplossingen. Er wordt samen met je gekeken naar de mogelijkheden om gehoor te vinden voor je klacht. Je klacht wordt binnen 6 weken afgehandeld.