Skip to main content

Blog

De natuur als medicijn tegen stress en burnout

IMG_0083
Dit is natuurlijk niet iets nieuws onder de zon. Toch wil ik het graag weer eens onder de aandacht brengen omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden.

Vorige week had ik een intensieve week zowel in mijn werk als privé. Met leuke en minder leuke dingen. In de loop van de week merk ik dan dat ik wat lichte hoofdpijn krijg. Wat vermoeider ben en dat mijn dagelijkse wandelingen met onze honden buiten niet genoeg zijn om volledig te herstellen. Ik schreef mijzelf een extra dosis natuur voor in het weekend.

Het was heerlijk weer en daar gingen we, mijn vrouw, onze 2 honden en ik, heerlijk de Drunense duinen in. Wat maakt dat dan zo'n ultiem herstelmoment voor mij? Ten eerste ben ik samen met mijn lief en dat voelt fijn, we lopen in stilte en er is tijd om te kletsen over van alles en nog wat. In de duinen staan ook al mijn zintuigen open ik ruik het bos, voel het zonnetje op mijn huid, niet meer zo warm als in de zomer maar zijn warmte is nog wel voelbaar. Ik zie paddenstoelen in alle soorten en maten, mos en alle prachtige herfstkleuren. Ik heb ook de bladeren gevoeld ben samen met één van onze dwergteckels in de bladeren gaan liggen om eens te ervaren wat zo'n teckel laag bij de grond allemaal voelt en ervaart. Heerlijk voelde het zo tussen de bladeren te liggen. Het graven wat hij regelmatig onderweg doet om te zoeken in een muizenholletje heb ik maar achterwege gelaten. Dan geniet ik van zijn jachtinstinct om te zien hoe fanatiek hij graaft om het muisje te vinden. Muis is natuurlijk al lang gevlogen van al die drukte van onze teckel.

Natuurlijk doet ook de beweging zijn ding, fijn om mijn lijf te voelen, mijn voeten in de bladeren, over het zand en soms is het pad wat modderig. 

Opgeladen en tevreden gaan we naar huis. Het is heerlijk nagenieten en ik voel de energie stromen in mijn lijf. Ik heb energie getankt dat had ik nodig. Er zijn ook allerlei frissen ideeën ontstaan tijdens deze middag. En nu kan ik weer met mijn dagelijkse dosis natuur die ik opdoe met de wandelingen met de honden. Waar ik iedere dag tijd voor maak. Doe jij dat ook ?