Skip to main content

Blog

Het verlangen naar nabijheid en verbinding

IMG-1b

In de lucht zweeft deze prachtige en krachtige meeuw. Vertrouwend op zichzelf en zijn vleugels, vliegt hij in de lucht. Hij voelt zich veilig, vrij en ontspannen. De hemel is helder blauw. Niks aan de hand, zo zou je zeggen. Dan kijkt hij naar beneden. Wat hij dan ziet, daar heeft hij geen woorden voor. Hij voelt dat hij schrikt. Er komen nog meer gevoelens naar boven van verwarring en verbazing. Wat hij ziet en ervaart is een samenleving waarin spanning, stress en angst leeft. Hij weet dat "angst meer kapot maakt dan je lief is". Dat stemt hem droevig en het maakt hem boos. Hij vraagt zich af waar is de harmonie gebleven, de liefde voor elkaar en voor jezelf als mens. De meeuw besluit op onderzoek uit te gaan.

Hij ontdekt dat de mens een sociaal wezen is die zich verbindt met de ander. Hij leert van de ander door ermee in contact te komen. De meeuw zag ook dat mensen contact en nabijheid nodig hebben om te kunnen (over)leven. Vriendelijkheid en liefde naar jezelf en anderen zijn belangrijke sleutels hierin. Contact met je eigen gevoel en lijf is hierbij essentieel. Wat voel jij allemaal in je lijf en wat doe jij daarmee? 

Blij wordt de meeuw dan ook als hij ziet dat kinderen spelen met elkaar. Ook geniet de meeuw van mensen die een praatje maken met elkaar. Het raakt de meeuw als hij ziet hoe mensen elkaar troosten door een liefdevolle aanraking of te luisteren naar de ander. Het kind dat leert fietsen en nog even dat steuntje in de rug krijgt dat vindt hij mooi. Hij realiseert zich ook dat veel volwassenen dat steuntje in de rug graag zouden ontvangen maar daar niet om durven vragen. Samen sporten ziet de meeuw ook graag, maar hij maakt ook een vreugdedansje als hij mensen ziet die de tijd nemen voor zichzelf om te niksen, de natuur in te gaan of een boek te lezen. Wat de meeuw merkt aan deze mensen is dat zij zich meer ontspannen, energieker, gezonder en gelukkiger voelen. Mocht het even tegenzitten dan kunnen zij beter met tegenslagen omgaan ontdekte de meeuw.

Vrijheid, liefde en verbinding in contact met onszelf en de ander is het verlangen van deze meeuw voor ons allemaal. De meeuw hoopt dat iedereen zijn eigen weg daarin mag en kan vinden. De meeuw wil ook nog even zeggen dat je het vinden van je eigen weg niet alleen hoeft te doen. Een haptotherapeut kan je begeleiden om je eigen pad (weer) te vinden.